Kouakou Kouassi Florent
Ontmoet Kouakou Kouassi Florent, hij is jeugdleider in Ivoorkust! Hij had zich samen met een vriend aangemeld voor de rol van jeugdleider. Uit de vele aanmeldingen is hij door de gemeenschap verkozen. Hij heeft door zijn rol veel geleerd over kinderarbeid, zoals wat de werkomstandigheden zijn waarin kinderen wél mogen bijdragen op het land en hoe je kinderen het beste kan beschermen. Een kind beschermen betekent: alleen lichte werkzaamheden op het land zijn toegestaan. Geen zware gewichten dragen en geen gebruik van kapmessen. Ook tijd om te spelen. Hij zegt ook dat bescherming begint bij dat kinderen naar school gaan. Hij is zelf ook altijd naar school geweest en is daar dankbaar voor.
“Tijdens de eerste training in het dorp werd gezegd dat iemand de boodschap naar de gemeenschap moet brengen. Ik wil graag degene zijn die dat doet om de levens van de kinderen hier te verbeteren.”
N’zi N’guessan Moya Adeline Flavie
N’zi N’guessan Moya Adeline Flavie bezit een eigen stuk grond in Ivoorkust waarop zij o.a. cacao verbouwd. Bijzonder, wat vrouwen bezitten vaak geen land. Cacao is het enige product wat ze kan verkopen voor geld, de rest is voor eigen consumptie. Zij runt het samen met haar neefjes. Via Fairtrade heeft ze geleerd hoe ze haar land het beste kan managen, denk aan het maken van een planning voor tijdige bemesting en snoeien. En vond ze de training over kinderarbeid erg waardevol.
N’zi maakt lange dagen, om 6 uur ’s ochtends start haar dag en moet ze ver lopen voordat ze bij haar stukje land is. Daarna werkt ze in het cacaoveld tot 6 uur, want dan wordt het donker en moet ze nog een stuk naar huis. Gelukkig vindt ze het leuk werk.
“Als klein meisje wilde ik graag dokter worden, maar mijn passie is nu om een stuk cacaobomenland erbij te kopen en er big business van te maken.”
Pauline Ahi N’da
Ontmoet Pauline Ahi N’da. Toen haar echtgenoot 14 jaar geleden stierf, verloor ze ook de boerderij waarop zij en haar man cacao verbouwden. Dit komt doordat vrouwen meestal alleen toegang hebben tot land via een mannelijk familielid, meestal een echtgenoot of vader. Zonder rechten op het land, ging het over op de familie van haar echtgenoot.
Haar moeder gaf haar 7 hectare van haar boerderij voor cacao, zodat Pauline voor haar drie jonge kinderen kon blijven zorgen.
Kort hierna werd Pauline lid van de Fairtrade coöperatie Capressa. Ze heeft hier meteen veel voordeel uit opgedaan, zo heeft ze de Fairtrade premie gebruikt om de scholing van haar kinderen en kunstmest te betalen. Ook neemt ze deel aan het Women’s School of Leadership Program, waar het verdedigen van de landrechten van vrouwen een belangrijk aandachtspunt is.
En zoals je ziet op de foto levert Pauline haar cacao aan Ben & Jerry’s!
“Zonder Fairtrade premie zou er geen training zijn , ik zou mijn land niet hebben kunnen kopen en er zou niemand zijn om de samenwerking tussen onze bedrijfjes te organiseren. De coӧperatie verzorgt leiderschap. En we weten nu wat onze rechten zijn.”
Werkgroep Teylingen Fairtrade
Dit is een artikel van de werkgroep Teylingen Fairtrade. Het is gebaseerd op gegevens van de website www.fairtradenederland.nl. De werkgroep, bestaande uit vrijwilligers en een ambtenaar van de gemeente, zet zich actief in voor het behoud van de titel Teylingen Fairtrade gemeente. Voor info zie teylingenfairtrade.nl of zie Facebook.com/FairtradeTeylingen. Reacties zijn welkom via info@teylingenfairtrade.nl