KLEREN MAKEN DE MAN. MAAR OOK DE VROUW!

Met je kleding kan je laten zien wie of wat je bent. Wat je belangrijk vindt, of juist niet. Vind jij duurzaamheid belangrijk? Denk je ook daaraan als je kleding koopt? Lees dan dit artikel.

Koop kleding anders!
Eerlijke kleren kopen is best wel een klus. Helaas zijn er nog nauwelijks kledingmerken die 100 procent schoon zijn. Wanneer wij het over schone kleren hebben dan bedoelen we kleding die onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt. Kleding van biologisch katoen kan nog steeds door kledingarbeidsters worden geproduceerd die onder slechte arbeidsomstandigheden werken. Wel is het vaak zo dat producenten van biologisch vaak ook beter letten op arbeidsomstandigheden.
Maar ben je op zoek naar schone kleren en wil je kledingarbeiders steunen dan vind je hier een paar kooptips.

Koop kleding van merken die al meer doen om werkomstandigheden te verbeteren.
Geen enkel merk is eigenlijk door en door schoon, maar sommige merken werken al wel hard aan verbeteringen. We willen de merken die hun best doen in het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de keten stimuleren om dat zeker te blijven doen.  Zeeman  (ook in Sassenheim) is een goed voorbeeld. U weet, kleding doorloopt een lange weg van katoen of andere stof via met name de teelt, spinnen, weven, verven, naaien, naar kleding in winkels hier met veel tussentijds vervoer.

Koop fair / duurzaam / ethische kleding
Er zijn steeds meer (alternatieve) kledingmerken die zichzelf als eerlijk profileren omdat ze bezig zijn met fairtrade, arbeidsrechten of biologische of gerecyclede materialen.  Het is belangrijk dat ook zij laten zien aan welke aspecten van ‘duurzaam’, ‘fair’, ‘ethisch’ of ‘eerlijk’ zij werken, juist omdat het zo’n ontzettend breed begrip is. Vraag in de winkel wat er precies mee bedoeld wordt!

Handige tips

Ben je op zoek naar een handige app waarmee je tijdens het winkelen shops in Nederland kunt vinden die met duurzaamheid en eerlijke kleding bezig zijn, kijk dan bij www.fashionchecker.org.  Ook op de website www.projectcece.nl kun je een hoop merken vinden die op het gebied van duurzaamheid hun best doen. Heb je liever een boek dan is “Dit is een goede gids” van Marieke Eyskoot een aanrader. In het boek staan tips hoe je duurzaam kunt leven en winkelen zonder dat het te veel een gedoe wordt.

Koop tweedehands kleding
Je kunt vintage of tweedehands kopen in een winkel of online. In Teylingen kun je daarvoor terecht bij de Paraplu in Voorhout. Maar zeker ook elders in de regio zijn zowel voor kinderen als volwassenen verschillende winkel(tje)s te vinden.
Of je geeft samen met je vriendinnen/ vrienden een kledingruilfeestje waardoor je toch weer naar huis gaat met een paar nieuwe items. Om je te helpen hoe je dat aanpakt: kijk op www.milieucentraal.nl. Ook de bibliotheek in Sassenheim organiseert regelmatig kledingruil, kijk op de website: www.bibliotheekbollenstreek.nl, onder Agenda, of bel de bieb.

Koop minder kleding
Belangrijk is ook dat je kunt proberen minder kleding te kopen en langer met je kleding doen. Waarom iedere maand een nieuw T-shirt, een jurk of een broek? Hoe langer je met kleding doet, hoe duurzamer het is voor het milieu, hoe meer plezier je hebt van het harde werk van kledingarbeiders en hoe minder geld het je kost.
Voorbeeld: een broek van €10 die je maar 4 keer aan kan, kost €2,50 per keer dat je hem draagt. Een broek van €50 die je 50 keer aan kan, kost maar €1,00 per keer. Wat is dan echt goedkoop?

Scroll naar boven