De handen ineen

Samen voor een betere wereld. Fijn klinkt dat. Er zijn zoveel manieren om daaraan bij te dragen. Wat doe jij?

Misschien vind jij het klimaat belangrijk en maak je je tuin en buurt groener. Of eet je minder of  geen vlees. Of je pakt zoveel mogelijk de fiets in plaats van de auto. Wil je lokale inspiratie over klimaatverbeteringen, kijk dan eens op degroeneuitdaging.nl.

Misschien vind jij gelijkheid belangrijk. Je behandelt anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Geslacht, geaardheid, religie of opleiding maken dan voor jou niet uit.

Of gaat jouw hart uit naar onderwijs? Je staat bijvoorbeeld zelf voor de klas of begeleidt kinderen of volwassenen zodat ze nieuwe kennis of vaardigheden opdoen. Daarmee geef je hen een grotere kans om goed voor zichzelf te zorgen, zodat zij weer kunnen zorgen voor wat zíj belangrijk vinden.

Koop jij biologische groenten, fruit, vlees en eieren en beperk je zo veel mogelijk voedselverspilling? Of repareer je je kapotte spullen, in plaats van ze weg te gooien? Zorg je er voor dat je afgedankte spullen gerecycled worden via kringloopwinkel of textielcontainer? En koop je sowieso minder spullen, en vaker tweedehands? Dan ben jij ook goed bezig.

SDG’s en Fairtrade

Alle gebieden waarop we de wereld kunnen verbeteren zijn opgenomen in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Engels: Sustainable Development Goals, afgekort SDG’s). Deze zijn in 2015 door de Verenigde Naties vastgesteld als de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. De 17 SDG’s roepen op om een ​​einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en vrede en welvaart voor iedereen te brengen.

In 2015 door de Verenigde Naties vastgestelde mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030, de Sustainable Development Goals, afgekort SDG’s of Wereld Doelen


Bij Fairtrade vinden we al deze doelen van belang. Fairtrade draagt dan ook bij aan diverse SDG’s:

  • Doel 1: Geen armoede
  • Doel 8. Waardig werk en economische groei
  • Doel 12: Verantwoorde consumptie en productie
  • Doel 17: Partnerschap om de doelen te bereiken

Doordat boeren en producenten onder het Fairtrade keurmerk een betere prijs voor hun product krijgen, draagt het indirect ook bij aan geen honger (doel 2), goede gezondheid en welzijn (3), kwaliteitsonderwijs (4) en schoon water en sanitair (6). Bovendien stelt Fairtrade eisen op het gebied van milieu, zodat ook leven op het land (15) verbetert.

Consument

Hoe makkelijk is het dus om als consument aan die doelen een steentje bij te dragen als je een product met het Fairtrade keurmerk koopt! Dat hoeven niet direct al je boodschappen te zijn. Elke Fairtrade aankoop telt mee! Denk daarbij niet alleen aan levensmiddelen zoals koffie, thee, suiker, bananen, chocoladeproducten en kokosmelk. Er zijn ook andere Fairtrade producten, zoals woondecoratie, sieraden, tassen en serviesgoed. Die vindt je in de Wereldwinkel in Sassenheim.

Bedrijf, vereniging of instelling

Ook als overheid, bedrijf, vereniging of instelling kan je een verschil maken. In de horeca kan je standaard Fairtrade ingrediënten in de keuken gebruiken en kan je Fairtrade koffie en thee schenken. Als bedrijf kan je Fairtrade koffie en thee schenken op het werk. En ook in de kantine van de club kan je  verschil maken. Wist je al dat je deze producten bij onze lokale Wereldwinkel kunt kopen/bestellen?

Partnership

De werkgroep Teylingen Fairtrade en de Wereldwinkel hebben besloten om intensiever te gaan samenwerken. We staan immers voor hetzelfde: armoede bestrijden door Fairtrade onder de aandacht te brengen en Fairtrade producten kopen/verkopen. Iedereen kan op zijn eigen manier bijdragen aan onze wereld. Of het nu thuis, op je werk of vrijwilligerswerk is, alle beetjes helpen. We zijn partners voor een betere wereld.

Scroll naar boven