Nieuwsbrief werkgroep Teylingen Fairtrade Juli 2022

Veel meer extreme armoe in de wereld

Sinds de jaren ’90 daalde extreme armoede. Waren eerst nog 1,2 miljard mensen extreem arm, in 2017 waren dat nog 790 miljoen. Extreem arm betekent geen leefbaar inkomen.
Nu, ín 2022, is de extreme armoe weer sterk gestegen. Schattingen van Oxfam Novib komen op 263 miljoen méér in eind 2022. Dat zijn evenveel mensen als de bevolking van Frankrijk, Duitsland, Engeland en Spanje samen. Dit doet het resultaat van twee decennia armoedebestrijding teniet.
Velen van u dragen al een steentje bij met Fairtrade om hier iets aan te doen!
Als u boodschappen doet voor producten die ook Fairtrade te koop zijn, of als u voor uw bedrijf producten die uit arme landen komen Fairtrade inkoopt kost dat meestal iets meer. Daar maakt het echter een groot verschil! En gelukkig is voor veel mensen en bedrijven hier dat beetje wel te doen.

Enkele recente acties van Fairtrade Teylingen

Fairtrade week in mei
In de Fairtrade week hebben een 15 tal Teylinger bedrijven die Fairtrade producten verkopen (restaurants en supermarkten etc.) op ons verzoek daaraan aandacht besteed voor hun klanten. Bijvoorbeeld met Fairtrade gemeente vlaggen en displays “ Hier schenken we Fairtrade koffie en thee” Samen met de bibliotheek Bollenstreek organiseerden we dat in de vestigingen Sassenheim, Voorhout en Warmond tijdens de Fairtrade week bezoekers het spel konden spelen “What is Fair?”. Het spel spelen doet nadenken over de ongelijkheid in de wereld en over wat onze rol daarin is. Het is geschikt voor jong en oud, blijft beschikbaar en is bijvoorbeeld ook gespeeld tijdens het Lentefestival begin juni in Park Rusthoff.
Nieuwe deelnemers
Met het VVV kantoor in Warmond en de Volksuniversiteit Teylingen konden we de afgelopen maanden ook weer 2 nieuwe deelnemers van Teylingen Fairtrade gemeente noteren.
Rapport SDG trainee’s
Een groepje van 4 jonge HBO-ers, deskundig op het gebied van duurzaamheid, heeft de afgelopen 4 maanden een dag in week gewerkt aan een advies over en voor de werkgroep Teylingen Fairtrade. Kernpunt van hun advies is: jullie zijn echt wel goed bezig, maar verbeter nog je communicatie en je zichtbaarheid. Belangstelling voor het rapport? Even een mailtje naar ons.
Samenwerking met Wereldwinkel en Ladies Circle Teylingen
Werkgroep en wereldwinkel spraken recent af de samenwerking te versterken. We streven uiteindelijk hetzelfde na! Acties meer op elkaar afstemmen is vooral het doel. Meer nieuw is de samenwerking met Ladies Circle 44. Voorheen Voorhout, nu gericht op Teylingen. Deze groep vrouwen jonger dan 45 richten zich op vriendschap en goede doelen. Ook hier, waar het kan, afstemming van acties.
Ladies Circle 44 is tevens ambassadeur voor Teylingen Fairtrade.  

Scroll naar boven