Coöperaties voor een betere wereld

Onder het motto ‘Let’s rebuild together’ vieren de Verenigde Naties dit jaar op 3 juli de Internationale Dag van Coöperaties (#CoopsDay). Coöperaties van over de hele wereld laten zien hoe ze de COVID-19 pandemie het hoofd bieden met solidariteit en veerkracht. Ze bieden gemeenschappen een herstel dat gericht is op mens en milieu.

Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een bedrijf dat eigendom is van haar leden en door en voor de leden wordt gerund. Ze realiseert de gemeenschappelijke economische, sociale en culturele belangen van haar leden. Coöperaties zijn er op allerlei vlakken. Denk aan gezondheid, landbouw, productie, handel, financiën, huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs en sociale diensten. Wereldwijd meer dan één miljard leden in 3miljoen coöperaties laten zien dat niemand een crisis zoals de pandemie alleen hoeft aan te gaan.

Zelfredzaamheid, solidariteit, sociale verantwoordelijkheid en zorg voor de gemeenschap staan centraal in coöperaties. Dat vermindert ongelijkheid, creëert een gedeelde welvaart en biedt een direct antwoord op de gevolgen van COVID-19.

Tuzamurane Farmers’ Cooperative

Een mooi voorbeeld is Tuzamurane Farmers’ Cooperative in Rwanda. Deze coöperatie van ananastelers is opgericht in 2005. Sindsdien ontwikkelde ze zich in de biologische teelt en verwerking van ananas.

Toen COVID-19 intrad, had de coöperatie 6 ton gedroogde ananas klaarstaan voor export. Dat die niet verkocht konden worden, was een grote strop. Veel werd onzeker voor de toekomst. Een deel van de medewerkers in de verwerking kwam thuis te zitten. Telers konden nog blijven planten maar kregen lage prijzen voor hun ananassen.

Gelukkig kon de coöperatie ondanks de pandemie voor haar leden zorgen. Ze bouwde watertanks en onderdak voor enkele gemeenschapsleden. Het samenwerkingsverband zorgde voor voldoende veerkracht om deze tegenslag aan te kunnen. De export van gedroogde ananas is nu weer op gang gekomen. De coöperatie biedt, naast de teelt, werk aan 20 stafleden en zo’n 100 seizoenswerkers. Dit jaar hoopt ze weer verder te groeien. Inmiddels schafte ze een nieuwe droger en een vrachtwagen aan om de verwerking van ananas te moderniseren. Diverse telers wachten om toe te mogen treden tot de coöperatie.

Voordelen

Het is duidelijk dat een coöperatie veel voordelen biedt voor haar leden. Door samen te werken vergroten telers hun onderhandelingspositie in de markt. Daarmee krijgen ze een betere prijs voor hun producten. Ze kunnen kennis en materialen uitwisselen. Samen doen ze investeringen waarmee ze hun bedrijfjes én hun gemeenschap vooruit helpen. Eén heel belangrijke is investeren in onderwijs: onderwijs voor de kinderen en trainingen op bedrijfsniveau. Precies om die redenen vereist het Fairtrade keurmerk dat boeren zich eerst verenigen in een coöperatie, voordat ze mee kunnen doen aan Fairtrade. Samen maken zij hun wereld beter.

En wij?

Wij dragen bij door hun mooie producten te kopen. In speciaalzaken en supermarkten in Teylingen vind je veel Fairtrade producten. Kijk ook eens bij wereldwinkel Sassenheim voor een origineel cadeau.

Scroll naar boven