Build Back Better – Fairtrade Together

De toekomst is nooit zeker. Hoe wij vandaag denken dat morgen eruit ziet, kan snel veranderen. Dat merkten we wel in het laatste anderhalf jaar. De onzekerheid van deze tijd onthulde onze zwakheden, en structurele fouten in hoe wij de aarde en haar bronnen behandelen en hoe we met elkaar omgaan. Onzekerheid onthult ook wat het belangrijkst is voor ons, en wíe het meest belangrijk is voor ons. Wat er het meest toe doet is onze menselijkheid: ons vermogen om voor anderen én voor de planeet te zorgen. Soms kan een simpele keuze ons een stap dichter brengen bij de toekomst waar we in geloven.

Verbinden

Nu het weer kan, wat is dan het meest belangrijk? Voel jij ook dat het weer tijd is om verbinding te maken? Met de mensen die je zo’n tijd niet hebt gezien, gesproken en geknuffeld. Kies voor een simpel kopje koffie of thee samen. En kies dan voor Fairtrade. Want met Fairtrade koffie en thee reik je niet alleen uit naar diegenen die je weer terug wil in je leven, maar ook naar de producenten ervan, in andere delen van de wereld. Hun geef je de kans op een leefbaar loon. Daardoor kunnen hun kinderen naar school, in plaats van dat ze moeten werken. Door hogere inkomsten kunnen zij investeren in verantwoorde teeltpraktijken en productieprocessen. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen of schakelen zelfs over op biologische teelt. Zij kunnen hun teelten aanpassen aan klimaatveranderingen, zodat wij in de toekomst koffie kunnen blijven drinken. Zij krijgen meer mogelijkheden om biodiversiteit in stand te houden. Met Fairtrade koffie en thee verbind je je dus ook aan een betere wereld. Voor onszelf en voor de producenten.

My cup of tea?

We drinken de laatste jaren minder Fairtrade thee dan voorheen. Alleen in China en India groeit de productie. Dat betekent dat boeren in andere theelanden, zoals diverse landen in Afrika, hun inkomsten zien terugvallen. En dat betekent weer dat de voorzieningen die ze in het verleden hebben verworven, misschien niet in stand gehouden kunnen worden. Op de Kibena theeplantage in Tanzania bijvoorbeeld. Daar is met behulp van de Fairtrade premie één van de beste scholen in de regio gebouwd. Nu de verkoop daalt, zijn de medewerkers bang dat ze hun kinderen binnenkort niet meer naar school kunnen sturen. Omdat de lonen voor theearbeiders – ondanks de gegarandeerde minimumprijs voor Fairtrade thee – vaak nog steeds onvoldoende zijn, is scholing de enige uitweg voor de nieuwe generatie. Het lot van 177.200 theeboeren en 122.700 theeplukkers in de Fairtrade keten, hangt af van onze theekeuze.

Fairtradeweek

Van 30 oktober tot en met 7 november is het Fairtradeweek. Winkels zetten hun Fairtradeproducten voor het voetlicht. De werkgroep Teylingen Fairtrade deelt Fairtrade thee uit aan horecaondernemingen in Teylingen. Wellicht krijg jij, als je een kop thee bestelt, één van die heerlijke zakjes. Als je daarna de boodschappen gaat doen, denk dan ook aan Fairtrade thee voor thuis. Want verbinden kan overal.


Vacature

Heb jij hart voor een eerlijke samenleving? Wil jij wat van jouw energie geven zodat meer mensen in de wereld een leefbaar loon krijgen?
Dan is de werkgroep Teylingen Fairtrade op zoek naar jou. We zoeken nieuwe leden, vanaf 16 jaar. Bekijk onze vacature op https://vrijwilligteylingen.nl/info/vacature/27/lid%20werkgroep%20Teylingen%20Fairtrade. Wij hebben 1 keer per maand overleg met een gezellig team. Wil je een keer vrijblijvend een overleg meemaken, neem dan vooral contact op. We hebben jou er graag bij!

Scroll naar boven