Slechts 6% van de wereldwijde cacao heeft het Fairtrade keurmerk. Bij de rest van de cacao is de kans groot dat er kinderen aan hebben gewerkt. Als de vraag naar Fairtrade cacao toeneemt, kunnen meer boeren zich aansluiten bij Fairtrade. Daarmee creëren ze een betere toekomst voor zichzelf én hun gezin. Wat kies jij? Chocoladesintjes gemaakt van cacao die met kinderarbeid is geteeld? Of chocoladeletters waarvoor boeren een leefbaar inkomen krijgen, zodat hun kinderen naar school kunnen?
Meer producten, meer keus!
In Nederland groeide de consumptie van Fairtrade cacao in 2020 met 16% ten opzichte van 2019. Petje af voor al die consumenten die deze bewuste keuze maken! En ook steeds meer bedrijven nemen hun verantwoordelijkheid. Supermarkt PLUS gebruikt nu in al zijn 300 producten met cacao alleen nog maar Fairtrade cacao. Maar ook andere winkels hebben meer en meer Fairtrade producten in hun schappen liggen.
Spelregels
Fairtrade International is de organisatie achter het keurmerk. Zij heeft een aantal voorwaarden opgesteld waaraan de boeren en hun afnemers moeten voldoen. Daarnaast lobbyt zij bijvoorbeeld bij zoetwarenfabrikanten om verder te kijken dan hun winst en te helpen de teelt van cacao duurzamer te maken. Door Fairtrade cacao te gebruiken stimuleren zij immers niet alleen de zelfredzaamheid van de boeren en hun gemeenschappen. Fairtrade stelt ook eisen op milieugebied. Een milieuvriendelijke teelt is de basis. Het lukt boeren soms zelfs om na een aantal jaren over te schakelen op biologische teelt. Zo wordt de teelt steeds duurzamer. Daarnaast moeten de boeren zich verenigen in coöperaties. Daardoor kunnen ze gezamenlijk investeren in technische ondersteuning en logistiek. Bovendien hebben ze dan een betere onderhandelingspositie en daardoor een betere prijs voor hun cacao.
Premie
Fairtrade cacaoboeren ontvangen een minimumprijs voor hun cacao, zelfs als de wereldmarktprijs daaronder zakt. En stijgt de marktprijs juist, dan ontvangen ze natuurlijk die hogere prijs. Daarnaast krijgen ze een premie. In 2020 ontvingen de boeren circa 2,8 miljoen euro aan Fairtrade premie voor cacaobonen gebruikt in chocolade voor de Nederlandse markt. Het grootste deel daarvan komt trouwens uit Ivoorkust en Ghana. Ze gebruikten 45% van hun premie aan trainingen om de productiviteit te verbeteren, aanschaf van materialen en kunstmest of cashuitbetaling aan de boeren. 44% besteedden zij aan investeringen in de coöperaties, zoals opslaglocaties voor de cacao, vrachtwagens en personeel en administratie. De laatste 11% van de premie ging naar investeringen in de gemeenschap: vooral onderwijs en gezondheidszorg.
Dubbel cadeau
Hoe graag wij ook chocolade eten, de cacaosector loopt het risico ten onder te gaan aan zijn problemen: wijdverbreide armoede, ontbossing, genderongelijkheid, kinderarbeid en dwangarbeid. Als wij in de toekomst nog chocolade willen eten, moeten de cacaoboeren nu een eerlijke prijs krijgen voor hun werk. Het ligt in onze handen.
Chocolade is een heerlijk cadeau voor de komende feestdagen. Geef je Fairtrade chocolade, dan maak je niet alleen de ontvanger blij, maar ook de cacaoboer. Een dubbel effect, daar word je zelf toch ook weer blij van?!