TIEN JAAR TEYLINGEN FAIRTRADE GEMEENTE


Het begin

In de periode 2000-2010 kwamen er steeds meer Fairtrade Towns in West-Europa, vooral in Engeland.  De beweging van Fairtrade Towns – gemeenschappen waar relatief veel Fairtrade producten werden gekocht en verkocht – breidde zich steeds verder uit.  En zo ook naar Teylingen.

Landelijke eisen
Een groepje enthousiaste Teylingers, de werkgroep Teylingen Fairtrade, nam het voortouw voor de aanvulling met de titel Fairtrade gemeente op de in Sassenheim bestaande Wereldwinkel. Met gezamenlijke inspanning voldeed in begin 2014 gemeente Teylingen aan alle landelijke voorwaarden, zie www.teylingenfairtrade.nl. En zo werd op 14 mei 2014 de titel Fairtrade gemeente uitgereikt aan de toenmalige waarnemend burgemeester Anne Lize van der Stoel.
Elke 2 jaar moet wij opnieuw aantonen dat de gemeente aan de voorwaarden voldoet om de titel te kunnen blijven behouden. Als werkgroep zijn wij trots dat we dit in de afgelopen 10 jaar met elkaar hebben bereikt!

14 mei: Viering 10 jaar Fairtrade gemeente
Tien jaar Fairtrade gemeente is natuurlijk iets om te vieren. De werkgroep heeft deelnemers, ambassadeurs en relaties uitgenodigd voor een feestelijke middag op 14 mei a.s. van 16.00 tot 17.30 uur in lunchroom Ons Genoegen in Voorhout.
Wethouder Heleen Hooij zal met de aanwezigen het glas heffen op een betere wereld: nog meer Fairtrade en MVO en duurzaamheid in Teylingen!
(Relaties, deelnemers of gewoon geïnteresseerden zijn van harte welkom. Vrij inlopen kan, maar voor de organisatie is het fijner als je je even aanmeldt in een mail aan info@teylingenfairtrade.nl. Ons Genoegen heeft een grote serre. En met een beetje geluk kunnen we ook naar buiten de tuin in.)

Actie voor inwoners
We willen de inwoners van Teylingen ook attent maken op 10 jaar Teylingen Fairtrade en daarom hebben we een leuke actie. Voor 45 mensen die van 15 mei t/m 25 mei in de Wereldwinkel Sassenheim (de Fairtrade winkel) voor minimaal €10,- besteden, ligt een verrassing klaar t.w.v. € 3,70. Let op: Op=Op.


Uitgebreide gegevens over acties, resultaten etc. in afgelopen 10 jaar

Het begin
In de periode 2000- 2010 kwamen er steeds meer Fairtrade Towns in West-Europa, vooral Engeland. Daar was het gestart dat gemeenschappen waar relatief veel Fairtrade producten werden gekocht en verkocht, Fairtrade Towns werden genoemd. Deze beweging breidde zich uit en omstreeks 2010 begon het ook in Teylingen.
Landelijke eisen
Een groepje Teylingers, de werkgroep Teylingen Fairtrade, pakte deze aanvulling en versterking van de in Sassenheim bestaande Wereldwinkel op. Het ging niet zomaar. Er is een landelijke commissie die beslist of een gemeente de titel Fairtrade gemeente mag dragen. Daarvoor moet aan meerdere voorwaarden worden voldaan zoals voldoende bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten meedoen met kopen en verkopen van Fairtrade producten (deelnemers)  en de gemeente moet er formeel achter staan (raadsbesluit). De gemeente moet ook zelf deelnemer zijn. Zie www.teylingenfairtrade.nl voor gedetailleerde informatie.
Start Fairtrade gemeente
In begin 2014 voldeed Teylingen aan alle voorwaarden. Op 14 mei 2014 werd de titel tijdens een feestelijke dag uitgereikt aan de toenmalige waarnemend burgemeester, mevrouw Van der Stoel
In de afgelopen 10 jaren is het gelukt te blijven voldoen aan de voorwaarden. Iedere 2 jaar moet dat opnieuw worden aangetoond voor de tweejaarlijkse  verlenging van de titel.
Acties
In de afgelopen jaren zijn zeer regelmatig kleine en soms grotere  acties gevoerd, vaak gekoppeld aan de landelijk Fairtrade weken in mei en eind oktober.  Zoals supermarkten stimuleren met verkoop van Fairtrade producten, in een kraam aanwezig zijn op markten en festivals, lessen verzorgen op scholen. Eén van de titel eisen is permanente (media) aandacht. Zo wordt drie maal per jaar een korte nieuwbrief breed verspreid, een facebook pagina bijgehouden met algemeen nieuws over Fairtrade en over nieuwe deelnemers. We bezoeken bijeenkomsten van bedrijven- en sportverenigingen. Zeer regelmatig worden berichten over Fairtrade ontwikkelingen verzorgd in de plaatselijke nieuwsmedia.  
Breder dan Fairtrade
Van begin af aan heeft de werkgroep zich breder ingezet dan specifiek alleen voor Fairtrade producten. Steeds is ook aandacht besteed aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en duurzaamheid in algemene zin. Het verbeteren van de wereld is breder dan Fairtrade. Zo is bijvoorbeeld een actie gevoerd voor minder plastic “Neem een tas mee als je boodschappen doet”. Was er de actie  “Heel Teylingen bakt  Fairtrade” met een  zeer deskundige jury en de actie “Hoe duurzaam is jouw kleding?“ met als aandachttrekker het kunnen winnen van een duurzame spijkerbroek. Zo nu en dan werd ook samengewerkt met plaatselijke winkels.
Bedrijven die voorlopers zijn op het gebied van MVO/duurzaamheid  kunnen ook op de deelnemerslijst komen. 
Momenteel ca. 100 deelnemers
Het aantal deelnemers is in de afgelopen 10 jaar toegenomen tot ca 100. Kleine, maar ook grote bedrijven, bijvoorbeeld Dekker Warmond, v/d Valk Sassenheim, Provalu Voorhout’, en verder een breed scala aan maatschappelijke organisaties: kerken, scholen , buurtkamers etc. etc., zie www.teylingenfairtrade.nl/deelnemers

Scroll naar boven