Prijsuitreiking tekenwedstrijd Fairtrade en klimaat


De prijswinnaars van de Fairtrade week tekenwedstrijd begin november in Teylingen zijn:
Faylinn van den Berg, deelnemer groep  t/m 6 jaar;
Elijah van Vliet  deelnemer groep  7 t/m 9 jaar en
Miron Kroon, deelnemer groep  10 t/m 12 jaar
De wedstrijd werd georganiseerd door de bibliotheken in Teylingen, de wereldwinkel Sassenheim en de werkgroep Teylingen fairtrade. Ruim 200 kinderen deden mee!
De enthousiaste jury bestond uit Teresa Pires van werkgroep Teylingen fairtrade,  Roxanne Heemskerk programmamaker jeugd van de bibliotheken,  Eveline Botter Klimaatburgemeester en Trudy van der Geer van wereldwinkel Sassenheim. De jury had veel werk aan het beoordelen van de ruim 200 tekeningen!
Het thema van de wedstrijd, Fairtrade en Klimaat, bleek niet zo eenvoudig voor de kinderen. Maar de prijsuitreiking kon plaatsvinden in de respectievelijke klassen van hun basisschool. Daar konden de ook aanwezige organisatoren het nog eens rustig bespreken met een deel van de deelnemende kinderen. Gelukkig kon ook de klimaatburgemeester aanwezig zijn. 
De gevolgen van klimaatverandering zijn in de praktijk duidelijk het grootst in lage lonen landen, waar bijvoorbeeld onze bananen, koffie en cacao (chocola) vandaan komen, vooral Afrika en Zuid-Amerika. Maar door de zeer lage inkomens hebben de koffie en bananen boeren  niet het geld om te investeren in schone, groene energie en duurzame landbouwmethodes. Terwijl dit hard nodig is om de teelt aan te passen aan de steeds hogere temperaturen, langdurige droge periodes e.d.
Maar zeg nou zelf, hoe kan je van een boer verwachten dat hij ‘groen doet terwijl hij rood staat’? Zie hier het verband tussen Fairtrade/eerlijke handel/eerlijke lonen en klimaat.
Naast een Tony’s Chocolonely reep met op de wikkel gedrukt de eigen tekening kregen de winnaars ook een klein kadootje uit de wereldwinkel. En er was natuurlijk een klein stukje Fairtrade chocola voor alle kinderen in de klas.
Een selectie van de tekeningen is tot 5 december te zien in de bibliotheek Sassenheim.

Scroll naar boven