Het is weer tijd voor de Fairtrade Week! Van 29 oktober t/m 6 november vragen Fairtrade werkgroepen aandacht voor de boeren en werknemers in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Zij verbouwen voor ons belangrijke voedselproducten zoals koffie, cacao voor chocola, bananen en thee.
Klimaatverandering, wat is ‘t?
Het klimaat verandert doordat de temperatuur op aarde stijgt. Dat heeft gevolgen van smeltende ijskappen tot verwoestende bosbranden. Fair is het bepaald niet. Juist kleinschalige boeren in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ondervinden de meeste problemen van het extreme weer. Daarom staat het klimaat ook hoog op de Fairtrade agenda.
Problemen door klimaatverandering
De klimaatcrisis is een grote bedreiging voor het levensonderhoud van miljoenen kleinschalige boeren en werknemers in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Extreem weer komt steeds vaker voor, vruchtbaar land gaat verloren en de opwarming van de aarde versterkt de verspreiding van gewasziekten. Bovendien zijn deze gemeenschappen ook hard geconfronteerd met stijgende schulden door corona. Deze schulden, naast de schade door klimaatverandering, en de lage inkomens en lonen, zorgen ervoor dat deze boeren niet in staat zijn om zich aan te passen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Laat staan te investeren in schone, groene energie en duurzame landbouwmethodes. Terwijl dit eigenlijk hard nodig is. Maar zeg nou zelf, hoe kan je van een boer verwachten dat hij ‘groen doet terwijl hij rood staat’?
Voorbeelden koffie en bananen
Klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen voor koffieboeren. De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is daarom een serieuze bedreiging voor de koffieproductie. Dat is voor de koffieboeren een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen.
Meer kennis steunt de boeren. Bijvoorbeeld training voor het kweken van betere zaden voor de koffieplant en voor het aanplanten van schaduwbomen om de koffieplanten tegen de hitte te beschermen.
Een bananenplant bestaat voor maar liefst 80% uit water. Dus is veel water nodig om te overleven. Daar is dus extra aandacht en kennis nodig voor waterbeheer.
Wat heeft een eerlijke prijs met het klimaat te maken?
80% van het voedsel in de wereld komt van 500 miljoen familieboerderijen! Wat we hiermee willen zeggen is dat we allemaal in belangrijke mate afhankelijk zijn van deze boeren voor ons voedsel.
Je staat er waarschijnlijk geen moment bij stil dat veel mensen die bijvoorbeeld koffie, cacao voor chocola, bananen en thee verbouwen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika – daar is daarvoor goede grond én een goed klimaat – zelf honger hebben en vaak in toenemende armoede leven. Da’s oneerlijk.
Er is vaak geen leefbaar inkomen/leefbaar voor de boeren en arbeiders aan ‘t begin van handelsketens.
Klimaatrechtvaardigheid kan niet plaatsvinden in een context van armoede; je kunt de effecten van klimaatverandering niet aanpakken als je niet eens genoeg geld hebt om je gezin te kunnen voeden.
Koop deze producten daarom Fairtrade dan zijn de boeren verzekert van een leefbaar inkomen. Als we willen dat de toekomst van producten als koffie, cacao voor chocola, bananen en thee veilig is, hebben boeren eerlijke prijzen en financiële steun nodig.
Fairtrade Week in Teylingen
Werkgroep Fairtrade Teylingen organiseert onder meer een teken/ontwerp wedstrijd met als onderwerp Fairtrade & klimaat. Vraag ernaar bij de wereldwinkel in Sassenheim of bij de bibliotheken in Sassenheim, Voorhout en Warmond. Doe je ook mee?