Meedoen
IEDEREEN kan meedoen door op Fairtrade te letten bij het boodschappen doen en winkelen en door bij het bedrijf of de organisatie (denk ook aan school, kinderopvang enz.) waarbij je werkt of betrokken bent te bevorderen dat Fairtrade koffie, thee en dergelijke wordt gebruikt.
Fairtrade (keur)merken
Er zijn verschillende (keur)merken die verzekeren dat een product Fairtrade is. De belangrijkste in ons land zijn:
- Het Max Havelaar keurmerk voor vele food-producten uit ontwikkelingslanden zoals koffie, thee, chocola, suiker, wijn, rijst, voor tropisch fruit als bananen, ananas, mango, avocado en ook voor katoen en snijbloemen.
- Het Fair Trade Original merkteken
- Het World Fair Trade Organization logo
- Het “Fair for live” keurmerk
- Wereldwinkels
Branches zonder Fairtrade producten
In een aantal branches bestaan nauwelijks of geen Fairtrade producten. Die branches hebben eigen productketens waar ook grote problemen in voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kledingindustrie met gevaarlijke arbeidsomstandigheden en slechte arbeidsvoorwaarden, het uitsterven van vissoorten of het grootschalig kappen van tropisch hardhout. Vooral mensen in ontwikkelingslanden worden hier door getroffen. Daarom heeft de Fairtrade gemeente campagne het zesde criterium opgenomen: Sustainable Development Goals (SDG’s), concreet bijdragen aan de invulling van de SDG’s (Global Goals). Iedereen kan hier iets aan doen door vooral op het volgende te letten:
- Kleding: belangrijk is: Fair Wear label, ook bedrijfs- en sportkleding
- “Groene blaadje” (EU keurmerk ) of het EKO keurmerk: biologische producten
- ASC of MSC keurmerk: vis
- FSC of PEFC keurmerk: hout en producten van hout zoals papier
- Planet Proof keurmerk: vooral groente en fruit, uit Nederland
- EU Ecolabel: keurmerk non food en diensten
- Rainforest Alliance keurmerk: vooral koffie, bananen, chocola, thee.
Rainforest Alliance gaat aardig in de richting van Fairtrade, maar schiet
vooral te kort op het gebied van leefbaar inkomen.
Initiatieven in deze categorie zijn bijvoorbeeld ook groene stroom opgewekt in Nederland, Fair Finance of concrete in uitvoering zijnde plannen om de CO2 uitstoot sterk te verminderen of klimaatneutraal te worden.
Veel meer informatie over zo’n 300 keurmerken, logo’s e.d. op het gebied van milieu én mensenrechten én dierenwelzijn vind je op de website van keurmerkenwijzer.nl. De Keurmerkenwijzer van het onafhankelijke Milieu Centraal is een zeer praktische en betrouwbare informatiebron.
Waar te koop in Teylingen: zie de pagina Deelnemers
Winkels en horecabedrijven kunnen meedoen door Fairtrade producten te verkopen.
Bedrijven en maatschappelijke organisaties etc. kunnen meedoen door Fairtrade koffie, thee en dergelijke aan te bieden aan hun personeel, klanten en bezoekers. Ook als zij duidelijk
koploper zijn op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) b.v. door actief te werken aan 1 of meer van de SDG’s
Heeft u vragen over hoe u kunt meedoen of bijdragen? Wij helpen u hier graag mee verder, stuur een e-mail naar: info@teylingenfairtrade.nl