Minder plastic

Minder plastic, minder afval

Plastic: het is een fantastisch product met zeer veel verschillende mogelijkheden. Helaas levert het ook zeer veel problemen op. Het verspreidt zich in de natuur (zwerfafval), valt op den duur uiteen tot microscopisch kleine deeltjes die ons water vervuilen en wordt gegeten door dieren. Die deeltjes kunnen zelfs in onze eigen voeding terechtkomen. Denk ook aan de plasticsoep in zee!
Plastic wordt gemaakt van aardolie. Wist je dat 5% van de aardolie voor de plasticproductie is? En dat, terwijl we steeds zuiniger worden met benzine en diesel, de plasticproductie nog steeds toeneemt? Daar kunnen wij toch wat aan doen?! Maak het deze zomer jouw uitdaging om minder plastic te gebruiken, minder afval te produceren en het klimaat te steunen! Hoe? Dat lees je hier.

Plastic bekers

Op je werk heb je je eigen koffiebeker of theeglas, net als thuis. Haal je vaak een coffee to go? Koop dan eenmalig een afwasbare meeneembeker om te laten vullen. Vaak krijg je dan ook korting!

Rietjes

Een rietje ziet er feestelijk uit. Nodig is het niet. Vraag de ober om geen rietje in je drankje te doen.

Tassen en zakjes

Jij hebt natuurlijk altijd al je eigen boodschappentas bij je. Als je naar de supermarkt gaat en als je kleding gaat kopen heb je geen tasje van de winkel nodig. Maar wist je dat er ook wasbare zakjes zijn voor het kopen van groenten, fruit en brood? En in plaats van boterhamzakjes kun je een broodtrommeltje of wasbare food wrap gebruiken.

Bakjes en schaaltjes

Kant-en-klare maaltijden bij de groenteboer, de visboer of de toko, ze gaan vaak in plastic bakjes. Net zoals de vleeswaren bij de slager worden verpakt op plastic schaaltjes in plastic folie. Vraag of jouw winkel wil overschakelen op composteerbare verpakkingsmaterialen. Of, nog beter, neem je eigen bakjes mee en laat die vullen. Dan laat je helemaal geen afval na!

Fles

Vermijd wegwerpflessen voor eenmalig gebruik. Het is zo makkelijk om je eigen drinkfles te vullen en mee te nemen. Drink je thuis bier of fris? Koop liever statiegeldflessen dan blikjes.

Grote verpakking, navullen of zónder verpakking

Grotere pakken bevatten in verhouding minder verpakkingsmateriaal dan klein verpakkingen. Koop die echter alleen als je de inhoud ook echt opmaakt. Van sommige producten, zoals vele vloeibare wasmiddelen, bijvoorbeeld handzeep, kun je een navulverpakking kopen. Een mooier alternatief is het ouderwetse stuk zeep. Nu weer helemaal hip en vaak zelfs zonder verpakking te koop. Tegenwoordig bestaan er ook shampoos in zeepvorm (shampoo bar). Ga eens na hoeveel plastic flessen dat scheelt!

Kleding

Wat is er leuker dan voor weinig geld een bijzonder kledingstuk te vinden? Vintage, tweedehands, kringloop, hoe je het ook noemt, ga op zoek naar adresjes om je mooie kleding te scoren. Je kan er ook voor kiezen om nieuwe kleding te kopen die gemaakt is van gerecycled kunststof. En die zo mogelijk ook weer recyclebaar is.

In je huis

Meubels, opbergdozen, bloempotten en vazen, fotolijstjes, keukengerei, speelgoed, je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het bij een kringloopwinkel, vaak van plastic. Veel voordeliger dan nieuw en zo leuk om die spullen een tweede leven te geven!

Wegwerpservies

Zeker in de zomerperiode wordt veel wegwerpservies gebruikt. Papier klinkt soms als goede oplossing. Helaas heeft dat ook nadelen voor het milieu, bijvoorbeeld de productie zorgt voor CO2 -uitstoot en het eenmalig gebruik leidt tot afval. Gewoon servies gaat veel langer mee en hoef je alleen maar af te wassen. In de kringloopwinkel zijn ook allerlei leuke serviesstukken te vinden.

Meer informatie

Inspiratie voor een leven zonder afval vind je op hetzerowasteproject.nl en milieucentraal.nl.
Heb je tips of opmerkingen: meld het ons: info@teylingenfairtrade.nl.

Scroll naar boven