MINDER PLASTIC MOET!

Het is duidelijk dat plastic tegenwoordig een groot en dreigend probleem is. Ook wij als  consumenten, dus U en ik, kunnen er wat aan doen om dit probleem terug te dringen.
Denk bijvoorbeeld aan:
–  neem zelf een boodschappentas mee naar de winkel en de markt en draag een klein opvouwbaar tasje (voor ’t geval dát…) altijd bij je
–  koop geen, of zo min mogelijk, planten in plastic potten
–  gebruik cosmetica zonder microplastics. Microplastics zitten er in elk geval in als polyethyleen bij de ingrediënten vermeld is. Zie ook www.milieucentraal.nl bij cosmetics
–  koop tapijt en gordijnen van wol en katoen, in plaats van kunststof
–  koop geen water in plasticflessen, maar vul een schoongemaakte herbruikbare fles met kraanwater
–  accepteer geen overbodige verpakking, bijvoorbeeld een plastictas om kledingaankopen.
In Duitse supermarkten laat je alle verpakkingsmateriaal van de aankopen daar achter
–  tap zelf melk bij de boer, dat kan ook in Teylingen: zie Willemshoeve, in Voorhout
–  bij Toko Layang Layang in Sassenheim kunt u in uw schoongemaakte plastic bakjes (van de vorige keer) opnieuw rijst etc. halen
Met een beetje creativiteit bedenkt u zo 10 andere ideeën! Want plastic gebruiken wij natuurlijk bijna allemaal …….
Wilt u meer weten over dit materiaal dat begon als wonderproduct maar nu een probleemproduct is geworden? Lees dan ook de rest van dit artikel.

Plastic, wonderproduct

Plastic, ook kunststof genoemd, was een geniale uitvinding. Het materiaal kent zeer vele mogelijkheden. Denk aan de verbeterde hygiëne in de gezondheidszorg met plastic handschoenen en het steriel bewaren van verband en medicijnen;  aan de landbouw, voor productie verhoging door plasticfolie kassen en irrigatie- en afwateringspijpen; aan het beter en langer kunnen bewaren van voedsel; aan bouwmaterialen voor woningen en elektrische apparatuur; aan huishoudelijke artikelen, kinderspeelgoed enz. enz.   
De wereldproductie van kunststof neemt toe en is nu jaarlijks 360 miljoen ton. Maar liefst de helft is verpakkingsmateriaal.
Plastic wordt vooral gemaakt van aardolie; 5% van de aardolie wordt gebruikt voor kunststof productie.

Plasticsoep en zwerfafval

Anders dan de meeste andere materialen, bijvoorbeeld hout,  papier en katoen, vergaat plastic niet. Dus blijft het afval; het valt alleen, na verloop van tijd, uiteen in steeds kleinere stukjes (microplastics). Er is nog maar beperkt hergebruik, wereldwijd nog maar 14%. In Europa is dat meer, maar toch nog geen 30%.
De meest bekende plastic problemen zijn zwerfafval en de plasticsoep in de oceanen. Vogels, vissen, dolfijnen en zeehonden enz. zien het aan voor voedsel en eten het plastic uit de zee op. Of ze raken er in verstrikt. Het gaat om heel veel: 1 ton plastic op 3 ton vis! Als het zo door gaat is er in het jaar 2050 evenveel plastic als vis in zee.

Gezondheidsrisico’s

Steeds vaker lees je over de risico’s van plastic voor de gezondheid. Enerzijds als gevolg van de chemische stoffen (bijvoorbeeld weekmakers en kleurstoffen) die bij de plasticproductie worden toegevoegd om een bepaalde kwaliteit te bereikten. Anderzijds als gevolg van de minuscuul kleine plasticdeeltjes die niet alleen dieren maar ook wij binnenkrijgen via ons eten en drinken en zelfs via het inademen.
En ook niet voor niks zijn bepaalde plasticsoorten door de Europese Unie verboden voor de productie van babyflesjes en kinderspeelgoed. 

Wat gebeurt er al aan plastic minderen?

Plastic minderen komt steeds meer in beeld. Enkele voorbeelden:
– 2008 Rwanda (ja, een Afrikaans land!) verbiedt plastic tasjes
– 2013 Shanghai (China) verbiedt het meegeven van plastic tasjes in winkels
– 2016 Nederland verbiedt het gratis weggeven van plastictasjes in de winkels
– 2017 Kenia verbiedt productie en gebruik van plastic tasjes (boete: € 35.000!)
– 2018 de Europese Unie verbiedt wegwerpplastic vanaf 2021. Belangrijkste redenen: a. 70% van de plasticsoep is wegwerpplastic en b. er zijn betaalbare alternatieven.
– Vanaf 2022 geldt in India een totaal verbod voor eenmalig gebruik van plastic
We zien dus dat sommige landen al, meestal beperkte, maatregelen nemen.

Wat doen bedrijven?

Prognoses wijzen op een doorgaande toename van de plastic productie. De fossiele olie industrie (Shell, ExxonMobil en het Saoedische  Aramco onder anderen) is bijvoorbeeld bezig met grote nieuwe plastic fabrieken.
De meeste plasticvervuiling wereldwijd komt van producten van multinationals als Coca Cola, Danone, Nestlé en PepsiCo. Vanuit dergelijke bedrijven komen vooral plannen en ideeën om het hergebruik te bevorderen.
Kortom: meer plastic in plaats van minder en niet werken aan betaalbare vervangers.

Scroll naar boven