In de zeer omvangrijke mode-industrie wordt veel geld verdiend. Maar deze industrie kent grote ethische en milieuproblemen.
De werknemers zijn voor het grootste deel vrouwen. In ontwikkelingslanden, want daar zijn de meeste bedrijven gevestigd voor het weven en verven van stoffen, en het naaien van kleding. Regelmatig komt minder dan 3% van de prijs die je hier in de kledingwinkels voor de kledingstukken moet betalen uiteindelijk terecht bij de werknemers van die bedrijven. De werkomstandigheden zijn vaak zwaar. Bijvoorbeeld werkdagen van 12 uur en daarenboven perioden met verplicht overwerk. In lang niet altijd veilige fabrieken.
Fast Fashion
Fast fashion, dat betekent kleding die zo goedkoop mogelijk is en zo snel mogelijk in de winkels ligt. Dit stimuleert snelle wisselingen van het assortiment van de winkels, dat klanten blijven komen én kopen. Het leidt tot massaproductie en tot uitbuiting van de werknemers in de ontwikkelingslanden.
Milieuproblemen
Voor het verven van stoffen is veel schoon water nodig waaraan juist in ontwikkelingslanden regelmatig tekorten zijn. De gebruikte verf, in de basis vaak giftige materiaal, komt door spoelen deels in de rivieren terecht in de omgeving van de bedrijven die stoffen verven.
Ook in de ontwikkelingslanden zijn er meestal wel wettelijke regels om die milieuvervuiling te voorkomen. Maar voor de handhaving van die regels zijn er in die landen echter vaak onvoldoende middelen en geld beschikbaar bij de verantwoordelijke overheid……………….
Wij kunnen allemaal iets doen
Maar hier kunnen we allemaal iets aan doen! Verantwoordelijkheid voor eerlijke en duurzame mode ligt ook bij ons als de consument van kleding.
Dit artikel is tevens het eerste in een serie artikelen. Als werkgroep Teylingen Fairtrade zullen wij de komende tijd, in principe iedere twee weken één op deze website plaatsen. Daarmee willen we jou als bewuste consument graag voorzien van achtergrond informatie en met weetjes en tips helpen om je garderobe eerlijker en duurzamer te maken.
Leefbaar inkomen
Fairtrade streeft met name naar een leefbaar inkomen voor iedereen. Helaas is dat, zeker voor de werknemers in de kledingindustrie heel vaak niet het geval. De Schone Kleren Campagne, zie www.schonekleren.nl, claimt daarom: 99% van de kleding is niet schoon.
Het hierbij opgenomen beeld geeft aan wat meer precies is bedoeld met Leefbaar inkomen.
Fair Fashion Festival 19 oktober
De werkgroep Teylingen Fairtrade is erg blij met de samenwerking met de bibliotheek Bollenstreek en het samen organiseren van een Fair Fashion Festival in de bibliotheek van Sassenheim op zaterdag 19 oktober. De al meerdere malen door de bibliotheek georganiseerde kledingruilbeurs is ditmaal aangevuld met een voordracht van ca. 20 minuten door Karen Kammeraad en enkele toepasselijke stands.
Karen is schrijfster van het boek “Gewoon Goed ”en kan daar boeiend over vertellen. Zij is al vele jaren actief voor Fair Fashion.
Kleding voor de ruilbeurs (alleen dameskleding, goede kwaliteit) kan je inleveren op vrijdagochtend 18 oktober tussen 09:00 en 11:00 uur en op zaterdag 19 oktober tussen 10:00 en 13:00 uur bij de balie van de Bibliotheek Sassenheim.
Programma Festival 19 oktober
14.00 inloop bovenverdieping bibliotheek Sassenheim, Kerklaan 42
14.30 voordracht Karen Kammeraat over duurzame kleding
14.30- 15.00 napraten en bezoek aan de aanwezige stands
. wereldwinkel Sassenheim met sjaals, tassen en andere textielproducten uit de winkel
. Zeeman Sassenheim, de enige winkel in Sassenheim gecertificeerd voor Fair Wear, zie www.fairwear.nl.
. boeken “Gewoon Goed” van schrijfster Karen Kammeraat
. sieraden van de Sassenheimse edelsmid Bea Knijff. Zij ontwerpt en maakt sieraden
van afval metaal
Alle bezoekers wordt gevraagd vooraf (zie hierboven) minimaal 1 en maximaal 15 kledingstukken in te leveren om vanaf 15.00 uur te ruilen op de ruilbeurs in de benedenverdieping van de bibliotheek. Kleding die niet wordt geruild wordt door de bibliotheek aan de kledingbank Teylingen, zie www.kledingbankteylingen.nl, gegeven of aan de Jojo, zie www.dejojo.org.
P.s.: Kijk in eind oktober/begin november a.s. weer eens op deze website voor het volgende artikel in de serie Duurzame kleding met tips en weetjes over duurzame kleding.