Hoe Faír ben jíj? Socíaal experíment Fairtrade week

Werkgroep Teylingen Fairtrade voert actie tijdens de Fairtrade week, 7 t/m 14 mei. Tijdens de openingsuren van de bibliotheken van Sassenheim, Voorhout en Warmond  kunnen bezoekers het spel spelen “What is Fair?”

Achtergrond

De Fairtrade beweging vindt het belangrijk dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een eerlijke wereld voor iedereen. Daarom nodigen zij iedereen uit om het spel, of te wel sociaal experiment “Wat is Fair?” te komen doen in een van de vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek in Teylingen. Dit spel doet nadenken over hoe eerlijk de wereld is, over het thema Fairtrade en over wat je er zelf aan kan doen.
Er is veel verdeeldheid in de wereld als het gaat om rechten en betaling. Lang niet iedereen heeft een leefbaar loon/leefbaar inkomen. Vínd jij ook dat boeren en arbeiders aan het begin van de productieketen een eerlijke prijs moeten krijgen voor producten zoals koffie, thee, rijst, bananen en chocola/cacao die wij hier nuttigen? En degenen die onze kleding naaien? En degenen die postpakketten bij ons thuis bezorgen?

Het experíment “What is Fair”?

Wat is eerlijk? Hoe Fair ben jij? Naar welke kant slaat de weegschaal uit?
Op een aparte tafel in de bibliotheken in Sassenheim, Voorhout en Warmond staat een weegschaal, een zogeheten balansweegschaal. Ook vind je er 15 rode en 15 groene blokjes, en een waaier met 30 vragen. Die  30 vragen kun je met Ja of met Nee beantwoorden. Geef je het antwoord Ja dan leg je een groen blokje op een schaaltje aan de ene zijde van de weegschaal. Geef je het antwoord Nee dan leg je een rood blokje op het schaaltje aan de andere zijde. Het experiment duurt ca. 15 minuten.
Het spel kan alleen worden gespeeld. Maar natuurlijk leuk om het met een groepje te doen en dan om de beurt de vragen te beantwoorden. Uiteraard is het zeer geschikt om er over na te praten!

Enne, wíst je dat…….

– Teylingen al sinds 2014 Fairtrade gemeente is?, zie www.teylingenfairtrade.nl.
– Teylingen sinds 2020 ook SDG gemeente is (SDG = Sustainable Development Goals/Werelddoelen) ?
– SDG 12, Werelddoel 12,  staat voor “Verantwoorde productie en consumptie?”

Het spel /sociaal experiment “What is Fair”
– te spelen tijdens de Fairtrade week 7 t/m 14 mei
–  tijdens de openingsuren in de bibliotheken
   van Sassenheim, Voorhout en Warmond
–  openingsuren zie www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Scroll naar boven