Geld besparen? Textiel scheiden!

Sinds 1 januari 2021 hebben we in de gemeente Teylingen een nieuw beleid voor restafval. Hoe minder vaak je de grijze bak aan de straat hoeft te zetten, hoe minder afvalheffing je betaalt. Dat willen we allemaal wel! De grijze bak houd je zo leeg mogelijk door nog beter je afval te scheiden. Deze tip helpt ook jou: gooi je afgedankte textiel voortaan in de speciale kledingcontainers van Sympany (Sassenheim, Voorhout), ReShare of Care4Care (beide Warmond).

Jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 145 miljoen kilo textiel weg, gewoon bij het restafval. Dat wordt allemaal verbrand. En dat is zo zonde, want van oud textiel kunnen we al veel nieuwe dingen maken: isolatiemateriaal, poetsdoeken, dekens. En, in nog beperkte, maar toenemende mate, nieuwe garens. Er komen steeds meer bedrijven die zich richten op hergebruik. Daarmee verschuiven we van een afvaleconomie naar een circulaire economie. Er valt een wereld te winnen, want die 145 miljoen kilo die in de grijze bak belandt, is zo’n 50% van al het afgedankte textiel.

Milieuvoordelen

Hergebruik helpt het milieu. Elke kilo kleding die we opnieuw gebruiken, scheelt 3,4 kg CO2. Simpelweg omdat we daarvoor geen nieuwe kleren hoeven te maken. Bovendien bespaart het 17.000 liter water per kilo katoen die we niet hoeven te produceren. Tot slot hoeft hergebruikt textiel niet in de verbrandingsoven.

ReShare

ReShare is onderdeel van het Leger des Heils. Zij bieden met deze inzameling werk aan zo’n 250 mensen die moeilijk aan werk kunnen komen en begeleiden hen naar een reguliere, betaalde baan. Herdraagbare kleding geven zij grotendeels weg aan mensen die het niet kunnen betalen of als noodhulp bij een ramp. Samen met textieldeskundigen en ontwerpers kijkt ReShare voortdurend naar mogelijkheden om textiel op grotere schaal te hergebruiken. De containers van ReShare staan in Warmond bij De Weiden 27 en Gemeentehaven 1.

Sympany

Sympany is één van de grootste textielinzamelaars van Nederland en heeft geen winstoogmerk. De cijfers van Sympany liegen er niet om: in 2020 hebben zij 21.771.595 kilo textiel opgehaald. Daarvan was 15% afval, 20% kon worden gerecycled en maar liefst 65% bleek herdraagbaar! Het geld dat verdiend wordt met verkoop van herdraagbare en gerecyclede textielproducten , wordt gebruikt voor innovatie om de textielketen circulair te maken. De containers van Sympany staan in Sassenheim bij Kagerplein 210, J.P. Gouverneurlaan 20, Concordiastraat 3 en op het Boschplein (achter HEMA). In Voorhout staan de containers bij Beukenrode 1, Jacoba van Beierenhof 26, Oosthoutplein 2 en bij de Gemeentewerf aan de Nijverheidsweg 32

Care4Care

Care4Care zamelt kleding, schoenen en textiel in en verstuurt draagbare kleding naar landen in Afrika en Oost-Europa. De rest wordt zoveel mogelijk gerecycled. Een deel van de opbrengst gaat naar de Nierstichting. Een container van Care4Care staat bij basisschool De Buitenplaats in Warmond.

Wat mag er in de containers?

Kleding (ook kapotte), huishoudelijk textiel, schoenen, laarzen en gympen (per paar gebonden), sokken, accessoires zoals hoeden en tassen, zachte knuffels, beddengoed (lakens, dekens, dekbedhoezen), gordijnen en vitrage.

En dit mag er niet in

Sterk bevuild textiel met bijvoorbeeld verf- of olievlekken. Ook NAT textiel hoort NIET in de container. Ook NIET: vloerbedekking, tapijt, dekbedden, (vulling van) kussens, speelgoed.

Bedrijfskleding

Gaat jouw organisatie de bedrijfskleding vervangen? Dat gaat vaak om grote hoeveelheden textiel. Zoek dan eens naar bedrijven die helpen om de oude kleding te recyclen. Die zijn er ook in Teylingen! Soms is het ook mogelijk om simpelweg een oud logo van de kleding te laten verwijderen en een nieuw logo te laten plaatsen.

Kledingbank Teylingen en kringloopwinkels

Kleding die je niet meer draagt maar die nog wel draagbaar is, is ook welkom bij kringloopwinkels, tweedehandswinkels of de Kledingbank (kledingbankteylingen.nl). Of geef het weg, ruil het of verkoop het!
Help het milieu, mensen met een kleine beurs én je eigen portemonnee door textiel niet in de grijze container te doen maar een nieuwe bestemming te geven!

Scroll naar boven