Veel gestelde vragen
Het antwoord op deze vraag vindt u vooral in de onderdelen “Wat is Fairtrade” en “Over Fairtrade gemeente” op deze website. In aanvulling daarop kan gemeld worden dat er najaar 2022:
- Ca. 90 bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn in Teylingen (inclusief de gemeente), grote en kleine, waar Fairtrade koffie en thee op het werk wordt gedronken.
- Teylingen een Fairtrade basisschool heeft. Het personeel drinkt daar Fairtrade koffie en thee op het werk, ouders en andere contacten worden erover geïnformeerd en periodiek vinden er Fairtrade acties plaats zoals een les over Fairtrade.
- Ca. 25 bedrijven in Teylingen Fairtrade producten verkopen.
Het voorgaande is een samenvatting, op de pagina “Deelnemers” op deze site vindt u een volledige lijst van deelnemende winkels, bedrijven & maatschappelijke organisaties, horeca etc.
Het aantal winkels, bedrijven & maatschappelijke organisaties etc. in een gemeente dat minimaal mee moet doen om in aanmerking te komen voor de titel Fairtrade gemeente is afhankelijk van het inwonertal van een gemeente. Zo moeten in Teylingen bijvoorbeeld minimaal 6 supermarkten, 1 giftshop & 1 Wereldwinkel; plus 4 horecabedrijven meedoen. Tevens moeten er minimaal 8 maatschappelijke organisaties en minimaal 4 bedrijven zijn met Fairtrade koffie en thee op het werk. Ook moet minimaal 1 kledingwinkel meedoen. In Teylingen, in Sassenheim is dat de Zeeman winkel. Het bedrijf Zeeman is aangesloten bij Fair Wear
Nee, het is een zaak van de gemeenschap Teylingen. Maar daar hoort , naast de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Teylingen ook de gemeentelijke organisatie bij. De ere-titel Fairtrade gemeente is alleen mogelijk als de gemeente en een deel van de bedrijven en maatschappelijke organisaties meedoen, en natuurlijk inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties als kopers van Fairtrade.
De werkgroep Teylingen Fairtrade is de drijvende kracht (zie pagina Werkgroep). Deze werkgroep lobbyt bij bewoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties etc. voor Fairtrade koffie en thee op het werk; lobbyt bij winkels en horeca voor het verkopen van Fairtrade producten; bedenkt periodiek acties om Fairtrade en de SDG’s (Werelddoelen) onder de aandacht te brengen en voert deze acties uit; verzorgt maandelijks in de Teylinger een artikel over Fairtrade; houdt bij deze website, de facebook pagina Teylingen Fairtrade (onder meer voor de zogenaamde vensterfoto’s) en de eigen Teylingse pagina op de landelijke site www.fairtradegemeenten.nl; etc. etc. De werkgroepleden zijn 100% vrijwilliger; alleen de gemeentelijke vertegenwoordiger is ambtenaar. De beperkte jaarlijkse kosten van de werkgroep (ca. € 2500 ) worden betaald door de gemeente.
Veel producten die wij hier regelmatig eten/drinken/gebruiken komen (grotendeels) uit ontwikkelingslanden. Denk bijvoorbeeld aan koffie, thee, chocola(de cacao daarvoor), rijst, bananen en ander tropisch fruit en groente. Ook de katoen voor onze kleding bijvoorbeeld en snijbloemen komen grotendeels c.q. deels uit ontwikkelingslanden. Veel van deze producten zijn ook Fairtrade gecertificeerd te koop. Sommige in vele soorten en varianten (chocola, koffie, thee), sommige nog maar in beperkte mate, bijvoorbeeld groente, tropisch fruit (behalve bananen), katoen en snijbloemen. Wat ieder kan doen is de Fairtrade variant kopen. En is die niet in de betreffende winkel te koop, dan kunt u er naar vragen, dat bevordert ook Fairtrade. “Duurzaamheid in de breedte” kan ook iedereen een bijdrage aan leveren. Zie de Nieuws artikelen, onder meer over de SDG’s (Global Goals).
Bij deelnemende bedrijven en maatschappelijke organisaties moet minimaal Fairtrade koffie en thee (of koffie en chocolademelk) worden gedronken op het werk. Deelnemende horeca bedrijven(restaurants) moeten minimaal twee Fairtrade dranken verkopen en minimaal twee Fairtrade ingrediënten voor in het eten.
Koplopers op het gebied van duurzaamheid kunnen ook deelnemer worden meedoen, bijv. als ze sterk inzetten op 1 of meer de SDG’s. Meer uitgebreide informatie hierover vindt u in de website www.fairtradegemeenten.nl, zie o.m. Handleiding Fairtrade gemeenten.
Ja, dat kan. Natuurlijk is het wenselijk dat iedereen, als zij/hij producten uit ontwikkelingslanden koopt of verkoopt, Fairtrade producten verkoopt of koopt. Maar er zijn ook andere initiatieven die maatschappelijk verantwoord zijn en bijdragen aan duurzaamheid. Dit wil de Nederlandse Fairtrade gemeente campagne bevorderen en sluit daarom met het 6e criterium voor Fairtrade gemeenten aan bij de Sustainable Development Goals (SDG’s) zie “Wat is Fairtrade gemeente” en zie pagina “Meedoen”. Om aan dit criterium te voldoen heeft de werkgroep Teylingen er onder meer voor gekozen invulling te geven met acties zoals Fairtrade voor de Voedselbank.