Wat is een Fairtrade gemeente?
Kort samengevat betekent Fairtrade gemeente dat de inwoners, bedrijven, winkels, horeca, maatschappelijke organisaties etc. inclusief de gemeentelijke overheid veel aandacht hebben voor Fairtrade en relatief veel Fairtrade producten gebruiken/verkopen. In Nederland zijn in 2024 ca. 80 Fairtrade gemeenten, wereldwijd ca. 2150.
Campagne Fairtrade gemeenten
Fairtrade gemeenten (Fairtrade towns) is een internationale campagne (zie fairtradetowns.org). De Nederlandse campagne Fairtrade Gemeenten( zie www.fairtradegemeenten.nl) is een initiatief van Stichting Max Havelaar, de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en het ICCO. Om de titel Fairtrade Gemeente te mogen voeren, moet voldaan worden aan zes criteria. Daarna beslist de landelijke jury van de Fairtrade Gemeente campagne of de gemeente die titel daadwerkelijk verdient.
Criteria voor de titel Fairtrade gemeente
Criterium 1 l Een lokale werkgroep stimuleert Fairtrade
Er is een lokale werkgroep actief die het initiatief neemt om de titel Fairtrade gemeente te behouden. De groep is verantwoordelijk voor een tweejaarlijkse beoordeling waaruit moet blijken dat de gemeente nog steeds aan de criteria voldoet. De werkgroep is een heterogene groep met vertegenwoordigers uit verschillende sectoren, waaronder een vertegenwoordiger van de gemeente.
Criterium 2 l De lokale overheid kiest voor Fairtrade
Het gemeentebestuur spreekt zich uit voor Fairtrade. De gemeente neemt dit op in beleid en koopt Fairtrade producten in.
Criterium 3 l Winkels en horeca verkopen Fairtrade producten
Plaatselijke winkels verkopen Fairtrade en duurzame producten. Daarnaast serveren lokale horecazaken Fairtrade producten.
Criterium 4 l Bedrijven en maatschappelijke organisaties gebruiken Fairtrade producten
Lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties (zoals scholen, zorginstellingen, kerken en verenigingen) gebruiken Fairtrade producten in de kantine en/of op de werkvloer.
Criterium 5 l Lokale (media) aandacht.
De werkgroep organiseert publieksevenementen, zorgt voor lokale publiciteit rond de campagne en creëert bewustwording over het thema Fairtrade onder de inwoners.
Criterium 6 l Sustainable Development Goals (SDG’s)
De titel Fairtrade gemeente betekent dat jouw gemeente concreet bijdraagt aan de invulling van de Global Goals. De werkgroep draagt bij aan het levend maken van de SDG’s en benoemt daarbij de impact van Fairtrade.
Voor een uitgebreide beschrijving van de 6 criteria zie www.fairtradegemeenten.nl