Duurzaam gezond

Fairtrade is een vorm van duurzaamheid: één die mensen in ontwikkelingslanden, producenten van zoveel grondstoffen die wij graag consumeren, een betere prijs geeft voor hun product. Zodat zij een leefbaar loon ontvangen. Zodat hun kinderen naar school kunnen. Zodat ze kunnen investeren in gezondheidszorg en infrastructuur. Zodat ze makkelijker kunnen overschakelen naar teeltmethoden met minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Met andere woorden: zodat hun toekomst en die van onze aarde beter wordt.

Werkgroep

Wij van de werkgroep Teylingen Fairtrade kijken graag wat verder dan het Fairtrade keurmerk. Alles wat over duurzaamheid gaat, trekt onze aandacht. Je hebt ons al kunnen volgen bij onze spijkerbroekenactie, gericht op duurzamere productie van kleding (leefbaar loon voor de naaisters, minder milieu vervuiling) . En het recyclen van kleding, zie onze inzamelactie met kledingwinkels in Teylingen, nog tot 1 maart. Dit laatste is ons initiatief om te bevorderen dat zo min mogelijk textiel bij het restafval wordt gegooid in plaats van het een tweede leven te gunnen.

Verrassende actie

Begin januari werden we verrast door Tony’s Chocolonely, fabrikant van 100% Fairtrade chocolade. Tony vraagt letterlijk om een suikertaks – belasting op producten waar (teveel) suiker in zit. Dat verwacht je niet: een hogere prijs voor een reep chocolade zet de consument meestal niet aan tot kopen. En een fabrikant wil toch winst maken?

Het probleem

Tony herkent zichzelf echter als onderdeel van een probleem, namelijk de toename van obesitas (overgewicht) in de wereld. In Nederland krijgt de gemiddelde inwoner twee keer zoveel suiker per dag binnen als aanbevolen. Alleen overgewicht kost de Nederlandse bevolking jaarlijks al €1,5 miljard euro, want 50% van de Nederlanders is te zwaar. Wereldwijd heeft 13% van de bevolking obesitas en naar verwachting zal dat verder toenemen. Die hoge suikerinname is gekoppeld aan allerlei ziekten zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Die ziektes leiden op hun beurt weer tot hoge kosten voor gezondheidszorg, ziekteverzuim en productiviteit. Dat klinkt helemaal niet duurzaam, toch? 

Bijdragen aan de oplossing

Wat denkt Tony nu te bereiken met de suikertaks? En wat gaat het bedrijf zelf doen? Tony publiceert nog geen concrete acties waarmee ze zelf aan de slag gaan. Ze hopen dat álle chocoladefabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen en bijvoorbeeld hun etiketten aanpassen zodat wij consumenten nog makkelijker een gezonde keuze kunnen maken. Ze verwachten dat er meer producten met minder suiker ontwikkeld zullen worden. Ook hopen ze dat wij meer gaan nadenken over onze eigen voeding en gezondheid en minder producten met suiker zullen kopen; daardoor zal onze gezondheid beter worden. Daarnaast hopen ze dat er een manier komt waardoor de extra heffing op suiker zijn weg gaat vinden richting gezondheid.

Benieuwd

Een suikertaks op frisdranken en vruchtensappen zit eraan te komen volgens het regeerakkoord. Wij zijn benieuwd of de suikertaks op chocolade op korte termijn zal volgen. Het zouden zomaar eens stappen in de richting van duurzaamheid in gezondheid kunnen zijn.

Scroll naar boven